VRIJHEID

Misschien bent u het allang zat om nog iets te lezen over de dramatische gebeurtenissen in de afgelopen weken in Parijs, die de wereld hebben geschokt. Dan slaat u dit maar over.
Zelf wil ik graag nog wat stilstaan bij het begrip vrijheid. Het is op allerlei manieren aan de orde geweest, vooral als vrijheid van meningsuiting. Met eerbied en respect denken we aan de slachtoffers en hun familie, van wie het leven is vernietigd door mensen die deze vrijheid gewelddadig inperken langs de grenzen van hun eigen dweperijen. Je kunt proberen de wrede terreurdaden te begrijpen uit sociale teleurstelling of psychische chaos van de daders. Maar je komt er met begrijpen niet uit. In de mens zit de mogelijkheid om groot kwaad te doen.
Velen voelen zich geroepen om de vrijheid en vrijheid van meningsuiting te verdedigen. Dat is een hachelijk en kwetsbaar avontuur. In de protestmars in Parijs om pal voor de vrije meningsuiting te staan, liepen mensen mee namens landen, die zelf thuis korte metten maken met deze vrijheid.
Zelfs in democratische landen perken we de vrijheid in en willen niet, dat de vrijheid van de een de rechten van de ander schendt. De rechter beslist op grond van wetten. Maar of de rechters ooit genoeg tijd zullen hebben, om deze klus te klaren? En het vonnis is altijd achteraf, als het leed vaak al is geschied.
Als het glorieuze uur van de westerse vrijheid wordt vaak de Franse Revolutie gezien van ruim tweehonderd jaar geleden. De mensen wierpen het juk van de monarchie en de kerk af. Loskomen door alles van je af te werpen! Begrijpelijk, want het juk was zwaar. Maar de verdedigers van deze vrijheid bedienden zich veelvuldig van de guillotine. En Napoleon voerde in hun spoor een mensen verslindende oorlog in Europa.
Vrijheid is iets anders dan oeverloosheid of luchtledigheid. Kinderen bijvoorbeeld kunnen daarin niet gedijen. Vrijheid kan alleen beleefd worden in relaties. En religies gaan juist over relaties, de verhouding tot God en goden, tot de wereld en de mensen. Religies krijgen vaak de schuld van het inperken van vrijheden. Ik denk, dat we voor die schuld niet weg moeten lopen. Er zijn teveel aanhangers van religies, die hun geloof voornamelijk uitdrukken in wat wel of niet mag en de regels hardhandig bewaken. Ik vrees dat die types in elke generatie weer zullen opstaan.
Gaandeweg heb ik het begrepen, dat het geloof in het spoor van Jezus maximale vrijheid betekent. Een vrijheid die groter is, dan de meest verlichte mens zich voor kan stellen. Niet een vrijheid die almaar begrensd wordt door een ander en waarbij continu de rijdende rechter stand-by moet zijn. Maar een vrijheid die jou met de ander verbindt. Ik denk dan aan de leer van Jezus die zei: Wat jij wilt dat jou gebeurt, doe dat ook aan een ander. Dat is een hele uitdaging. Voor zo’n vrijheid heb je aan tien levens nog niet genoeg. Zeker heb je dan geen tijd meer om de ander op zijn ziel te trappen of het levensplezier te verbieden, laat staan het leven te ontnemen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s