VREDE OP AARDE

De komst van het Kind in Bethlehem is verbonden met vrede. Je hoort de engelen in het evangelie van Lucas gelijk al zingen: Vrede op aarde…! En ook als Jezus later mensen ontmoet klinkt zijn groet: Vrede met jullie! Nu was het in die tijd een gebruikelijke groet. Maar toch! Hij heeft deze groet met zijn leven bevestigd. Door hem is vrede gezaaid in de harten van mensen en in hun diepste dromen. Hij heeft ons anders leren kijken naar de vijand. Hij heeft ons mededogen aangeleerd voor mensen, die in de regel worden veracht en verafschuwd. Hij heeft zelf nooit het zwaard opgenomen, is hooguit flink uit zijn slof geschoten bij het zien van onrecht, corruptie en huichelarij.
Als je dat zo op een rij zet, begin je vanzelf een beetje te gloeien van trots. Bij zo iemand wil je toch wel horen. Juist in deze tijd nu de vrede weer ruw wordt verstoord door gewapende strijd van fundamentalisten en terroristen in Syrië en Irak en door nationalisten in de Oekraïne. Miljoenen mensen die daar zeer ernstig onder lijden. Wat is er dan veel te winnen, om terug te keren tot de bron, een weerloos kind dat de vrede heeft gediend. Om in zijn geest de mensen niet uiteen te spelen, maar om ze met elkaar te verbinden, om ze niet te veroordelen, maar om ze lief te hebben. Het verhaal gaat dat de soldaten in de 1e Wereldoorlog, nu precies honderd jaar geleden, hun loopgraven uitkwamen op het kerstfeest om elkaar weer eens als mens tegemoet te treden en te behandelen.
Kwaadwillenden maken vrede belachelijk en noemen het onnozelheid. Moedeloze mensen wanhopen aan de vrede en noemen het een droom. Geleerden en machtigen redeneren de vrede kapot en noemen het luchtfietserij. En wij? Laten we er maar gewoon zachtjes aan mee beginnen, in de buurt en in de stad. Het zal verhalen opleveren waar velen in de toekomst hun hart aan kunnen ophalen: Zie je wel, het is geen onzin. Vrede kun je maken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s