HIJ KOMT !

Het is kenmerkend voor het christelijk geloof, dat God tot de mensen komt. God is niet een onbeweeglijke grootheid of macht, stokstijf op een sokkel. Wij hoeven niet te zoeken en te vinden. We hoeven niet te klimmen of te graven. Want God komt Zelf op de mensen af. Hij/Zij komt de mensen tegemoet. Dat vieren wij als het straks weer Advent wordt op zondag 30 november. Advent betekent dan ook ‘Komst’.
In de protestantse kerk waar we de santekraam de deur uit hebben gedaan snoepen we toch mee van Sint Maarten en Sinterklaas. De een komt als soldaat te paard die zijn halve jas schenkt aan een bedelaar, de ander komt als kindervriend, wonder- en weldoener met geschenken. Aan beide is in ons Nieuwe Liedboek zelfs een lied gewijd: 744 en 745. Maar met Advent komt God met zichzelf als geschenk.
Advent luidt een nieuw kerkelijk jaar in. Het Nieuwe Liedboek laat de ‘Getijden van het jaar’ daar ook mee beginnen. Lied 432 bevat een aantal bijbelse teksten die gezongen kunnen worden bij de beginpsalm. Als een antwoord. Een antwoord op het geschenk van God, die zichzelf geeft. Het enige antwoord dat daarbij past is dat de mens zichzelf ook durft te geven, zichzelf aan deze God durft toe te vertrouwen. “Mijn leven til ik, God, naar U omhoog, op U vertrouw ik.” Zo luidt de eerste tekst van lied 432, die overigens uit psalm 25 komt.
De een geeft zich aan de ander en de ander geeft zich aan de een. God is geen vreemde verre macht die aan allerlei touwtjes trekt tot je vreugde of verdriet, tot je verontwaardiging of instemming. Maar God gaat de mens tegemoet en ontmoet haar of hem. “God ziet uit naar het uur dat Hij u in de armen sluit.” En wij maar denken, dat er eerst weet niet wat voor nodig is om tot God te kunnen naderen! Hij staat er al met open armen. “Verblijd u, nu en altijd. De Heer is nabij!” gaat lied 432 verder. We voeden onze hoop en kijken om ons heen of er al iets van te merken is. Of het al verschil maakt, dat God nabij is in heel deze mooie en verschrikkelijk schepping. “Dauw, hemel, van omhoog, laat dalen gerechtigheid uit de wolken.” Als God ons tegemoet komt, wordt ons antwoord haast als vanzelf een gebed om deze gerechtigheid.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s