HOOP ERVEN

Het afscheid van Nelson Mandela die op 5 december overleed staat in deze weken in de hele wereld in de schijnwerpers. Hij was een unieke persoon op een uniek moment en op een unieke plaats. Hij wist een wending te brengen in het lot van veel mensen. Hij was geduldig en verdroeg alles, maar was anderzijds onwrikbaar in zijn droom en onvermoeibaar. Zo bracht hij het van politieke gevangene op het Robbeneiland tot president van Zuid-Afrika. En door hem is een flinke stap gezet in het afrekenen met discriminatie en ongelijkheid onder de mensen op grond van huidskleur of wat dan ook.
Barack Obama, president van de Verenigde Staten, heeft hem op indrukwekkende wijze herdacht in een toespraak. Mandela wilde geen heilige zijn, stelde hij. Mandela wist veel te goed dat het in dit leven en in deze wereld een weg van proberen en soms verdwalen is. Dat vraagt om een weg van verzoening. En er moet nog zoveel gebeuren aan de problemen in de wereld, kinderen zonder scholing en voeding, mensen zonder huis of bestaansmogelijkheden, mensen zonder vrijheid van meningsuiting en geloof. Het gaat erom wat we met deze erfenis van Mandela doen.
Als er wat te halen valt, willen mensen vaak gretig erfgenaam zijn. Ze vechten er geregeld om. Soms verpatsen erfgenamen de erfenis aan dure grillen. Soms potten ze die op, om zich in het gevoel te wentelen nog rijker te zijn dan ze al waren.
Daar doelde Obama ook op, toen hij opmerkte, dat teveel mensen en leiders in de wereld wel erfgenaam willen zijn van Mandela’s eer vanwege zijn verzoenend optreden, maar ondertussen armoede en ongelijkheid laten bestaan, andere mensen de mond snoeren en onverschillig en cynisch aan de kant staan als er geprotesteerd moet worden.
De enige echte erfenis is de hoop. Die kun je niet vastpakken en je toe-eigenen. Je kunt hoop niet oppotten of inwisselen voor dure dingen. Je kunt die alleen invlechten in je eigen leven. Gaandeweg zal blijken hoe mensen dan erfgenaam zijn.
Zo is het ook met het kerstfeest. Iedereen kan wel kerstfeest vieren. De meesten doen dat ook en proberen er wat van te maken. In alle eenvoud en gezelligheid of in overdreven luxe. Maar wat die ene unieke persoon in die unieke tijd op die unieke plaats teweeg heeft gebracht, dat kun je alleen maar aflezen uit de vrede en de hoop in mensen die daarvan drager willen zijn.
Gezegend kerstfeest!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s