LEVENSKUNST

In het Zonnehuis, in de Blauwe zaal om precies te zijn, hebben we samen met Cultuurhuis Noord een Huis van de Levenskunst opgericht. Elke twee weken op donderdagmiddag is iedereen welkom. Gezien het tijdstip zullen de wat oudere mensen uit de buurt er het gemakkelijkst bij aanwezig kunnen zijn.
Maar wat is Levenskunst precies? Zelf mocht ik dat aan het gehoor uitleggen. Je hebt beeldhouwkunst of schilderkunst of muziekkunst. Is het leven ook al kunst? Jazeker, dat is het altijd al geweest. We zijn ons daar de afgelopen jaren weer meer bewust van geworden.
Socrates de bekendste Griekse filosoof heeft veel nagedacht over hoe je het leven goed kunt maken. Dat doe je door met ander mensen de dialoog aan te gaan. Wij hebben dat onlangs ook nog een week lang gedaan in de Week van de Dialoog, waarover elders in dit blad wordt verteld.
Maar hoe weet je wat een goed leven is? Wat is het goede? Plato, de leerling van Socrates, probeerde daar door nadenken achter te komen. Hij vermoedde dat ergens een idee van ‘goedheid’ is, waar wij naar raden en dat we proberen tot stand te brengen. Zijn leerling Aristoteles was praktischer. Het goede komt werkende weg in je leven. Dat doe je door je te oefenen in deugden, in het bewandelen van de middenweg. Bijvoorbeeld door dapper te zijn en niet laf en ook niet overmoedig.
In de bijbel wordt ons aangeraden om een beetje op God proberen te lijken. We zijn per slot van rekening naar Gods beeld geschapen. Laten we dan ook proberen rechtvaardig, waarachtig, trouw en barmhartig te zijn, zoals God is.
Wij moderne mensen houden er niet van om regeltjes te volgen en slaafs te doen wat ons van buiten af wordt opgedragen. Eigenlijk is dat ook heel bijbels. We zijn geen slaven meer, maar kinderen van God, zegt de apostel Paulus. Dus mogen we er zijn en ons hart volgen, onszelf op het spoor zien te komen en onszelf te ontwikkelen. Kortom, om een kunstwerk van ons leven te maken. Maar dat kun je niet in je eentje. Daar heb je andere mensen voor nodig, die als vrienden om je heen zijn en met je meeleven. Het betekent ook, dat je op een of andere manier leert leven met de tegenslagen in je leven, dat je kunt overgeven wat niet meer te veranderen is.
Bovendien is wat voor jou goed is nog niet altijd goed voor de ander. Dat zie je bijvoorbeeld sterk in de wereld van het geld, de macht en de politiek. Die doen onze samenleving geregeld op de grondvesten schudden, zodat je denkt, waar moet het heen met de wereld? Je kunt dan bij de pakken neer zitten en mopperen en klagen. Maar je kunt er ook desondanks wat van proberen te maken. Dan is het mooi om je eigen spoor te trekken en je te oefenen in deugden, zodat je leven deugt en toch een kunstwerk wordt. Over deze moderne deugden lees je vaak in de krant, geregeld als tegenbeeld van wat er in het nieuws wordt vermeld aan corruptie, geweld, onverschilligheid en grofheid. Een aantal van die deugden zijn: discipline, invoelingsvermogen, geduld, eerlijkheid, matigheid, respect, verantwoordelijkheid, moed, vriendelijkheid, rechtvaardigheid en trouw.
Zo modern zijn de meeste deugden natuurlijk ook weer niet. Maar ze dagen ons uit om ze te beoefenen en zo elke dag van ons leven de moeite waard te maken. Elke dag weer een nieuw kunststukje, een levenskunststukje.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s