GOEDHEILIGMENS

Op 5 oktober in het Zonnehuis was een prachtige Sing-In van het Nieuwe Liedboek. Je ging als vanzelf meezingen op de klank van de instrumenten en de andere stemmen. Onverwacht blijk je dan een lied zomaar te kunnen zingen. De middag die opgezet en gecoördineerd werd door Marja van der Ploeg werd samen met veel helpende handen een groot succes.
Twee liederen uit het nieuwe liedboek betreffen goedheiligmannen die ondanks de beeldenstorm in onze Noord-Hollandse cultuur overeind zijn gebleven. Sint Maarten en Sinterklaas in Lied 744 en 745. Het is verleidelijk hier al het volle licht op Sinterklaas te werpen, omdat die ons zoveel schenkt. Maar we moeten even wachten met ons kloppend hart en eerst stilstaan bij die andere, die ons juist leert delen: Sint Maarten.
Meer dan 1700 jaar geleden werd hij geboren in het gebied van het huidige Hongarije. Hij hoorde bij een Romeinse familie en werd al jong soldaat. Zo kwam hij bij de stad Amiens aan, en voor de poorten van de stad stond een naakte bedelaar. Maarten sneed de helft van zijn soldatenmantel af en gaf die aan de bedelaar en was zo al snel op weg om een heilige te worden. Hij werd soldaat af. Later vinden we hem terug als bisschop van een andere stad in het huidige Frankrijk, Tours, met oude Romeinse muren die Sint Maarten zelf nog gezien moet hebben. 051b Het schijnt dat hij er zo tegen op zag om tot bisschop verkozen te worden, dat hij zich verstopte in het ganzenhok. Maar met hun luide gegak hebben ze zijn schuilplaats verraden en was er geen houden meer aan. Als bisschop heeft hij zich voor veel mensen ingezet en het geloof in de praktijk voortgeleefd. In 397 overleed hij, over de 80 jaar oud.
Als we straks met onze lampionnetjes langs de deuren gaan, kunnen we nu een nieuw Sint Maartenlied zingen:
Sint Maarten, strijdbaar man, –
in waken en in dromen
had hij een stem vernomen
dat’t rijk van God zou komen:
goedheiligman! (Lied 744)
We wensen de wereld veel goedheiligmensen toe.

ds Trinus Hibma

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s