HET IS GOED DE HEER TE LOVEN…

Binnenkort, op 5 oktober om precies te zijn, komt er een grote Sing-in in het Zonnehuis. Sing-in is een soort combinatie van inlopen en zingen. Maar je kunt het ook als inzingen opvatten, het inzingen van het nieuwe liedboek, officieel ‘Liedboek. Zingen en bidden in huis en kerk’ geheten.
Het huis wordt in deze titel nog genoemd voor de kerk. Daar, thuis begint het immers. Daar groeit het verlangen om je leven vanuit een ander gezichtspunt te beschouwen dan als een wegwerpartikel in de maalstroom van produceren en consumeren. Daar vind je, als het goed is, rust en verlichting. Daar begin je onverwachts melodietjes te neuriën. Daar vallen je opeens woorden in die je goed doen: een gezegde van je moeder, een aanmoediging van je vader, een dichtregel, flarden van een lied. En in de kerk voeg je dat samen tot samenzang. Het begint bij het volle leven, thuis, in de buurt, in de maatschappij. Daarom wordt de Sing-in ook in het Zonnehuis georganiseerd.
Samen zingen hebben Jezus en zijn vrienden en ook de christenen vanaf het begin gedaan. En wij doen het tot op vandaag. Sterker nog: Als groepen mensen zich samen ergens aan verbinden worden liederen vaak snel geboren en geleerd en uit alle macht gezongen. Stadions vol sportfans, massale festivals met popartiesten of beroem dj’s, de mensen zingen zich de longen uit het lijf. Net zo bindt in de kerk het samen zingen de mensen aan elkaar. Dus wat we doen met samen te zingen is niet echt raar of vreemd, al blijft het wat gekunsteld. Het is anders en meer dan gewoon praten. Hoogdravender en soms ver boven jezelf uit. Meer dan je zelf waar hebt gemaakt of waar kunt maken. En toch is het niet onwaar, het wordt geen liegen. Want je mag boven jezelf uitzingen, hardop en luidkeels dromen dat de wereld mooi en goed en rechtvaardig is, jij zelf incluis. Die mogelijkheid en dat geschenk is het ook waard om te bezingen: …uw naam te bezingen, Allerhoogste, in de morgen te getuigen van uw liefde en in de nacht van uw trouw. Deze woorden uit psalm 92 hebben ze op het schutblad van het nieuwe liedboek gezet.
In huis en kerk kunnen we voorlopig weer voort met al die mooie oude en nieuwe liederen. En we zijn er dankbaar voor, want we waren er zelf nooit opgekomen. Lees maar eens al die mooie gebedsteksten. Ze zijn ons zomaar aangereikt uit de gulle hand van de Eeuwige die in de morgen en de nacht steeds opduikt in ons bestaan, van het huis een kerk maakt en van de kerk een huis.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s