EEN NIEUW LIED

Op zaterdag 25 mei werd op een steenworp afstand, in Monnickendam, het nieuwe liedboek voor de kerken gepresenteerd. Wie dat wilde, kon daar aan de feestelijkheden deelnemen. Kijk maar op http://www.liedboek.nl Enkele gemeenteleden togen ook daarheen.

liedboekdag

Liedboekdag Monnickendam


Een nieuw liedboek. Wie ligt in onze samenleving daar nog wakker van, kun je denken. Op zich is het al een wonder dat tamelijk eensgezind vanuit allerlei geledingen ernaar toegewerkt is. Dus helemaal geen heftige partijschappen en twisten binnen of buiten de kerk.
Dat is wel eens anders geweest. Maarten ’t Hart heeft laatst in een boek nog met smaak de gebeurtenissen tijdens het zogeheten Psalmenoproer in Maassluis in 1775 opgedist. Hoe er intriges werden gesponnen, mensen in de kerk dwars door elkaar heen zongen tegen het orgel in en zelfs slaags raakten, omdat psalmen – over gezangen hebben we het dan nog niet eens – in een nieuwe vertaling waren overgezet en in een sneller tempo werden gezongen. Het vuur werd nog aangewakkerd doordat de burgerlijke overheid het ook in de kerk voor het zeggen had en haar voorschriften met politieoptreden afdwong. Gelukkig kunnen we dat ons allemaal niet meer voorstellen. Een idee van de zingtrant uit die tijd kun je nog wel krijgen. Zoek bij you tube maar eens op Petrus Dathenus Psalmen.
In de sfeer van onze gemeenten hebben we inmiddels al vele slagen gemaakt om het lied bij de tijd te brengen. Soms lijkt het er op of je daarmee eeuwig achterloopt. Het zal ermee te maken hebben, dat je bij het zingen van liederen met twee kunstuitingen tegelijkertijd te maken hebt. Die van de taal en die van de muziek. Dat maakt het ingewikkeld. Zowel de taal als de muziek ontwikkelen zich. De taal van een lied kan van deze tijd zijn, maar de muziek is dat niet, of precies omgekeerd. De taal van een lied kan sterk zijn, maar de melodie zwak, of omgekeerd. Dat maakt het tot een flinke operatie om de kerken een bruikbaar liedboek te verschaffen voor deze tijd. We zullen gaandeweg en zingenderwijs merken, hoe goed de commissie voor het nieuwe liedboek daarin geslaagd is. Er is reden om er vertrouwen in te hebben. Nu we de geest hebben gekregen op het Pinksterfeest, zingen we straks weer het hoogste lied.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s