VRIJHEID GAAT NIET VANZELF

Veteranen en leerlingen 10 04 2013 Foto Marieke van KammenOp 10 april kwamen zo’n 100 kinderen van basisscholen in Tuindorp-Oostzaan en omgeving naar de Bethelkerk voor een leerzame morgen. Het 4/5mei-comité organiseerde dit. Een heleboel vrijwilligers deden mee.
Vrijwilligers van Stichting Veteranen Amsterdam lieten zich ondervragen door de kinderen over hun ervaringen bij de uitzendingen in vredesmissies, in het bijzonder naar Libanon. Ook vertelde iemand uit eigen ervaring van de uitzending destijds in Indonesië en iemand vertelde over zijn vader die naar Cambodja was geweest. De kinderen zaten vol vragen.
Het thema van de 4/5mei-herdenking van dit jaar ‘ Vrijheid gaat niet vanzelf’, kwam zo goed uit de verf. Vrijheid betekent niet, dat je je niet aan regels en afspraken hoeft te houden. Het betekent ook niet dat je je niks van anderen aantrekt. Dan krijg je juist strijd en oorlog. De veteranen vertelden hoe ze probeerden in oorlogsgebieden wat rust te scheppen, zodat mensen naar een dokter konden en kinderen naar school. Dat er schoon water kwam en ziekenhuizen werden beschermd. (Zie verder op http://www.stichtingveteranenamsterdam.nl)
Hierna gingen de kinderen in groepjes met mensen praten, die de oorlog zelf hadden meegemaakt of er heel veel van wisten. Iemand had zelfs een piepklein houtkacheltje uit die tijd meegenomen waarop iets kon worden gekookt. De kinderen waren vol aandacht en vol vragen.
Daarna is de hele groep naar het monument in Tuindorp-Oostzaan gegaan. Daar hebben kinderen onder leiding van wethouder Paquay stenen gelegd in een betonnen frame. Dat wordt geplaatst in de nieuwe bestrating rond het monument en is straks op 4 mei voor iedereen te zien. Muzikanten van de Harmonie hielpen het lied zingen van Hanna Lam: Waar zou de stad van de vrede zijn…is het er ja, of is het er nee? De kinderen kenden het op het laatst. jeugd met wethouder en stenen bij 4 mei monument Tuindorp Oostzaan Meteorensingel- Foto Marieke van Kammen (foto’s Marieke van Kammen)
Vrijheid gaat niet vanzelf. Wordt het ja of wordt het nee? Je moet er wat voor doen. Dat hebben ze deze morgen geleerd. Greetje de Jong, voorzitter van het 4/5mei-comité, gaf de scholen huiswerk mee. Weer goede gedichten maken, om voor te lezen op 4 mei bij het monument.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s