OPGESTAAN, SOMS EVEN

Stadsdeel Noord heeft een aantal avonden belegd, waarin zelforganisaties met elkaar in contact konden komen om te bekijken hoe ze elkaar kunnen versterken. Geen slecht idee in deze tijd, waarin steeds meer subsidies en bekostiging door de overheid in de buurten wegvalt. Als er noodgedwongen veel moet worden ‘afgebouwd’, zoals dat zo ‘mooi’ heet, sta je op het punt: stoppen of iets nieuws beginnen. Opeens kun je zien, dat er energie opbloeit bij mensen. In de wijk Twiske is de speeltuin door de omwonenden opnieuw geopend. In het Zonnehuis wordt momenteel hard nagedacht over een nieuwe invulling onder de noemer Cultuurhuis Noord.
In Amsterdam-Noord, in een buurthuis, liepen een aantal vrouwen in de gaten, die als vrijwilliger of deelnemer aan groepsactiviteiten heel mooie dingen maken. In het dagelijks leven hebben ze niet echt middelen van bestaan verworven. De afhankelijke levenswijze in vaak grote armoede contrasteert met de aanwezige talenten. De leidster van het buurthuis zette dat aan het denken. Links en rechts betrekt ze mensen op wat deze vrouwen produceren. En met wat creativiteit is er op allerlei plekken mogelijkheid te vinden om de producten af te zetten. Een klein bedrag dat dit kan opleveren zal het leven van deze vrouwen, vaak hoofd van het gezin, een beetje lichter maken. Misschien gloort aan de einder zelfs wel iets van zelfstandig ondernemerschap.
Mensen die met hart en ziel hebben gewerkt, merken opeens dat ze niet meer nodig zijn. Bedrijven maken pas op de plaats of krimpen. En dan is er voor jou geen ruimte meer. Of de eisen worden zo opgeschroefd, dat je er bijna onder breekt. Jongeren zouden willen werken en zich misschien ook wel aan dat werk willen binden, maar na korte tijd kun je als flexwerker weer een deur verder gaan. Verwonderlijk hoe mensen in zo’n moeilijke en pijnlijke en situatie soms weer overeind komen, iets van vrijheid hervinden en zich weer kunnen binden aan de kern van hun leven.
Bovenstaande voorbeelden zeggen mij iets over een kiem die in de aarde is gelegd. Een uitnodiging, een uitdaging, een stem die zegt: Sta op!

ds Trinus Hibma

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s