HET VERLIES NEMEN

Ja, u zit het goed! Zomaar een kreet uit de wereld van het grote geld boven dit stukje. Een goed advies aan de banken die vergeten waren, dat bomen nu eenmaal niet tot in de hemel groeien. Ongezonde rommel in de begerige en opengesperde mond gestopt. En nu dat tot ziekte heeft geleid moet er weer gezond gemaakt worden. Wie zal dat doen? Juist terwijl de vrije markt huizenhoge golven opzweept op de geldzeeën en menigeen denkt: Help, ik verga!

Verlies nemen. Het is feitelijk een open deur. Vroeg of laat verlies je in het leven alles weer wat je hebt gekregen en gewonnen, levensadem en relaties, mensen en bezittingen. Dat doen de tijd en de natuur nu eenmaal met jou. Alles wordt uitgewist, lijkt het. En het is een grote kunst, die we uit de bijbel kunnen leren en uit het leven van Jezus, hoe je dat verlies neemt.

Je kunt het verlies nu al nemen, door niet krampachtig te jagen naar wat je toch weer op moet geven. Je kunt je verlies nemen, door het kleine geluk niet op te offeren aan luchtkastelen. Je kunt het verlies nu al nemen, door te geven van wat je hebt aan talenten en bezittingen. Verliezen is dan geen ramp. Want het is een vooropgezet plan. Verlies verandert daarin tot winst. Ik denk dat dat het geheim van de weg van Jezus is, die we zo op de voet volgen naar het Paasfeest toe.

De harde sectoren van de maatschappij zullen hierom smalend lachen. Zo run je geen bedrijf en zo hou je geen economie overeind, zeggen ze dan. Maar ze vergeten wel hoeveel vertrouwen en liefde er al is geïnvesteerd in mensen, voordat er maar iets als een samenleving of economie kon ontstaan. Mensen voelen zich bedrogen, als hun energie en beste krachten gegaan zijn naar wat het niet waard was: het spekken van aandeelhouders die uitsluitend in winst geïnteresseerd zijn.

Het nemen van het verlies… Je hebt elkaar daarbij hard nodig om het van elkaar te leren en om het te oefenen. We hebben als ker(ke)nraad van de Bethelkerk met elkaar eens een hele avond gewoon over ons geloof en onze motivatie gesproken. Het was een mooie avond. Een avond waarin we ons verlies konden benoemen, maar waarin datzelfde verlies (een afgeslankte kerk) ook als winst ontdekt kon worden.

Als kerk en gemeente kunnen we wel eens het gevoel hebben op verlies te staan in deze vluchtige, individualistische cultuur. Maar in het spoor van Jezus kunnen we daar steeds weer anders tegen aan kijken. Als we ons verliezen in iets waar anderen wat aan hebben, dan is dat blijvende winst. Zo staat het als een belofte geschreven. En zo voeden we die belofte bij elkaar. Een mooie weg naar Pasen gewenst!

ds Trinus Hibma

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s