WAT FIJN DAT JIJ ER BENT…

De Protestantse Kerk van Amsterdam heeft dit jaar veel moeite gedaan om alles rond het Kerstfeest goed bekend te maken. Daarom is er een speciale website: http://www.kerstamsterdam.nl
Daarop staan ook stukjes van predikanten, die gevraagd zijn om op het onderwerp ‘Welkom’ te reageren. Zelf kwam ik op het volgende uit:

Een voorstelling van Plejater, het improvisatietheater voor kinderen in de Bethelkerk, begint steeds met het welkomstlied, al wordt het per voorstelling weer in een andere emotie of een andere uitdossing gezongen: “Welkom allemaal! Wat fijn dat jij er bent. Welkom allemaal! We zoeken jouw talent.” De gastheer/vrouw is niks zonder de inbreng van de gast.

Welkom! Raar woord eigenlijk. Het bergt een kleine theaterscène in zich. Iemand heet een ander welkom. Een ander komt en is al dan niet welkom. Er is een opmerkelijk verschil in rol.
Een gastheer of –vrouw is vaak ook de eigenaar of beheerder van die plek en bepaalt wie daar mag komen en welkom is. Zo bepalen ‘wij’ wie in Nederland welkom is. De gast die welkom wordt geheten, zit in een afhankelijke positie en mag zich hooguit thuis voelen. Of liever: moet zich thuis voelen. Want anders voelt de gastheer of-vrouw zich dan weer beledigd.

Met name op Kerstavond mogen veel trouwe kerkleden de rol van gastheer/vrouw op zich nemen. Zij doen hun uiterste best mensen die zich misschien als een kat in een vreemd pakhuis voelen te verwelkomen en op hun gemak stellen. Het is een prachtig spel, dat we vooral moeten blijven spelen. De inzet en het talent van de actieve kerkleden is lovenswaardig en verdient respect in deze tijd, waarin mensen zich graag vrijblijvend opstellen. Maar het zet wel aan het denken. Van wie is de kerk? Wie is de gastheer/vrouw en wie is de gast?

Soms helpt het een ander beeld voor de kerk te kiezen: de kerk is geen huis maar een plein! Iedereen komt het plein op, begroet elkaar en laat de ander zich er even thuis voelen. En daar komt ook op wie wij wachtten. En iedereen zingt: Nu zijt wellekome…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s