ONTHULLING.

In de Bijbelkring bespreken we met zo’n tien mensen tweewekelijks het Bijbelboek Openbaringen. Het is vreemde taal die we daar lezen. Het is een boek met een eigen stijl. Zoals je detectives hebt, of romans of sciencefiction, zo heb je in de bijbel ook allerlei soorten boeken. Gedichten zoals de psalmen, profetieën, brieven, evangeliën en nog veel meer. En Openbaringen is ook een bepaalde soort, zoals de naam al zegt: openbaringen.
Een veel voorkomend misverstand is dat dit boek toekomstvoorspellingen geeft. Een soort sciencefiction dus. Maar dat is het niet. Letterlijk vertaald betekent openbaring ‘onthulling’.
Je ziet het al staan, bijvoorbeeld een standbeeld met een doek er over heen. Of een cadeau in papier verpakt. Soms kun je aan de vormen al raden wat er in zit. Soms ook niet.
Wat Johannes de schrijver van Openbaringen doet, is laten zien hoe onze werkelijkheid, onze wereld en ons leven als het ware zit ingepakt. We zien het niet en kunnen het ook niet zien, omdat onze blik beperkt is of omdat we veel andere dingen aan ons hoofd hebben. Maar nu onthult Johannes het voor ons. En we zien dan de wereld waar verschrikkelijke dingen gebeuren. Waar mensen beperkt en halfslachtig zijn. Waar mensen zichzelf op de troon zetten of juist helemaal de moed opgeven. Waar de herfst van het jaar en van het leven mensen terneer kan drukken.
Het is dan goed om te lezen, hoe dichtbij God wil komen. Als het ware omhuld, maar toch ook een beetje onthuld en uitgepakt ziet en hoort Johannes God in onze werkelijkheid. Dat is ontzettend bemoedigend voor mensen die vastgelopen zijn en de moed dreigen op te geven. Juist hen wordt een hart onder de riem gestoken. Zoek elkaar op en vorm een gemeenschap, een gemeenschap van mensen van goede wil die ook het goede willen! En dan wordt het een hemel op aarde…Een nieuw Jeruzalem daalt neer. Net zo goed daar op het eilandje Patmos aan de westkust van het huidige Turkije, waar Johannes zijn onthullingen opschreef, als in het westen van Amsterdam-Noord waar ons hart klopt, onze voeten zich reppen en onze handen doen wat ze vinden om te doen. En het kan zomaar zijn dat je iets van God tegenkomt, in bewogenheid onthuld en met liefde uitgepakt. Let maar op! Zo spannend is het!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s